√ 1 dag
Van steenbakkerijen en scheepswerven
Rupelstreek terug in de tijd
Wie kent niet het gezegde “Een Belg wordt geboren met een baksteen in de maag”, wat uiteindelijk betekent dat bijna iedere Belg er van droomt om een eigen huis te bouwen.
Vroeger gebeurde dit bijna uitsluitend met rode baksteen uit de Rupelstreek. De Rupelstreek is synoniem voor klei-ontginning en baksteennijverheid. Eeuwenlang werd er hier klein ontgonnen, de overgebleven steenbakkerijen – in de streek spreekt men van ‘gelegen’ – getuigen daar nog van.
De resterende kleiputten zijn ondertussen echte oasen van groen geworden. Het is ooit heel anders geweest. De steenbakkerijmusea van de Rupelstreek geven je er een zeer goed beeld van.
Na de koffie en koek duiken we in de geschiedenis van ‘de gewone arbeider’ en we bezoeken Steenbakkerij ’t Geleeg in Noeveren. Deze steenbakkerij, ruim 4 ha groot, geeft een zeer volledig beeld van een doorsnee steenbakkerij in al haar aspecten. De gerestaureerde ringoven, klampovens, pannenloods en droogloodsen zijn het resultaat van veel en hard werk. Ook de machinehal met mengelaar, kollergang, pers en een wandeling door de droogloodsen maken deel uit van de rondleiding. Nergens anders krijg je de allerlaatste complete steenbakkerij van de Rupelstreek te zien.
Na de middag een onvergetelijke rondrit door de streek met onze gids. Hij loodst ons langs plekken waarvan u het bestaan niet vermoedde. We komen onder andere langs De Schorre (Tomorrowland), Terhagen, één van de meest typische dorpjes uit de streek.
Korte wandeling op de kaai van Boom aan de Rupel. Hellegat, Niel, Schelle, de watertoren van Rumst voor een prachtig uitzicht, om te eindigen bij de parel van de Rupelstreek, de imposante abdij van Hemiksem.
Onderweg houden we een drankstop.